Vampire Heart
Pozdrav i Dobrodosao/la...
Ako ti se svidja forum , pridruzi nam se.
Registruj se i caskaj sa nama o vampirima i natprirodnom , citaj nasu
arhivu tekstova ... i budi aktivan.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

"Dracula"

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 "Dracula" taj Uto Maj 24, 2011 6:50 pm

Elijah

Elijah
Forumas
Forumas


Drakula je roman irskog književnika Brama Stokera.

Radnja :

Radnja se događa u Transilvaniji i Engleskoj, a glavni je lik grof Drakula. Jonathan Harker, advokat, dolazi iz Engleske u zabačeni dvorac grofa Drakule u planinama Transilvanije. Drakula kupuje posed u Engleskoj. Tu Jonathan postaje praktično zatvorenik i zavode ga tri ženska vampira. Kasnije uspeva pobeći i vratiti se u Englesku.

Drakula brodom odlazi u Englesku, a putem su cela posada i putnici ubijeni. Grof sa sobom nosi i zemlju iz rodnog kraja, koja mu daje snagu. Drakula uskoro sreće Wilhelminu Minu Murray, Jonathanovu verenicu i njenu prijateljicu Lucy Westernra. Lucy u istom danu dobija tri bračne ponude: od lorda Arthura Godalminga, amerikanca Quincyja Morrisa i psihijatra Johna Sewarda. Sewardow pacijent Renfield je ludak koji jede insekte. On je u stanju primetiti Drakulino prisustvo. Renfield je pre Harkera bio u poseti Draculi u Translilvaniji.

Sa vremenom, Lucy se počinje čudno ponašati. Svi njeni prosioci se brinu za nju, a Seward poziva u pomoć svog starog učitelja, profesora Van Helsinga. Van Helsing odmah primećuje Lucyno stanje (ugrizao ju je vampir) ali to ne otkriva Sewardu jer ne želi da Seward izgubi poverenje u njega. Seward ne veruje u vampire. Van Helsing pokušava izlečiti Lucy dajući joj krvnu transfuziju, ali bez uspeha. Lucy ubrzo umire i pokopana je. Uskoro počinju kružiti priče o krvavoj dami koja po noći uhodi i otima decu. Van Helsing shvata da je Lucy postala vampir pa se poverava Sewardu, Godalmingu i Morrisu. Njih četvorica pronalaze Lucyn grob i ubijaju je probijanjem kolca kroz srce i odsecanjem glave. U isto vreme Jonathan Harker se vraća iz Transilvanije. Mina se pridružuje Jonathanu, ali je i Drakula zainteresovan za nju.

Nakon potrage za Drakulom u Londonu, ovaj se vraća u Transilvaniju da povrati snagu. Van Helsing i njegovi prijatelji ga slede. U konačnom obračunu Drakula je ubijen probijanjem nožem, kao i njegove tri vampirice. U sukobu je poginuo i Morris. Mina je oslobođena Drakulinog uticaja i svi se vraćaju u Englesku.

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu