Vampire Heart
Pozdrav i Dobrodosao/la...
Ako ti se svidja forum , pridruzi nam se.
Registruj se i caskaj sa nama o vampirima i natprirodnom , citaj nasu
arhivu tekstova ... i budi aktivan.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

"Vampir"

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 "Vampir" taj Sub Maj 28, 2011 2:18 pm

Bokssha

Bokssha
ForumFounder
Roman "Vampir" proznog pisca i prevoditelja Borisa Perića prvo je iole ozbiljno književno delo te vrste u hrvatskoj književnosti. Žanrovski lociran izmedju fantastike i kriminalistike, “Vampir” se oslanja kako na tradiciju gotskog romana i njegovih nastavljača u britanskoj, nemačkoj ili američkoj književnosti, tako i na savremenije pristupe temi, obeležene u prvom redu psihoanalizom, ali i naucnim teorijama s područja medicine, genetike, bio-etike i sl.

Smeštajući radnju u Zagreb prvih godina trećeg milenijuma, autor propituje aktuelnost “vampirske” metafore u svakodnevnom govoru i doživljavanju sveta, pri čemu se spektar njenih značenja proteže od primarne sfere zatrovanih međuljudskih odnosa i civilizacijskih boljki do nelagode globalne ekonomije, ksenofobije i netrpeljivosti prema drugom/drukčijem ili, pak, recentnog političkog folklora s ruba Balkana. Zaseban deo romana tematizira bajkovito putovanje u Istru, domovinu drevnih pučkih verovanja u šaroliku galeriju fantastičnih bića poput štriga, štriguna, mora ili krsnika, što knjizi daje dodatnu etnološku vrednost. Ovde svakako valja istaknuti da se “istarski deo” romana temelji na autorovim višegodišnjim licnim istraživanjima i detaljnim konsultacijama istorijske građe i stručne literature.

Središnji motiv fabule, priča o najstarijem i najpoznatijem istarskom vampiru Juri Grandu, autentična je legenda pazinskog kraja iz druge polovine 17. stoleća, koju je u svom kapitalnom delu “Slava vojvodine Kranjske” dokumentovao i slovenski istoricar Janez Vajkard Valvazor (Nürnberg, 1689). “Vampir” efektno isprepleće realne rezultate psihijatrijskog istraživanja vampirizma (Renfieldov sindrom, klinički vampirizam, hematofilija, hematodipsija i sl.) s fantastičnim teorijama “vampirske biologije”, kakve su koristili klasici žanra od Brama Stokera do Anne Rice. Uz to, roman se čita i kao svojevrsna istorija razvoja vampirskog motiva u svetskoj književnosti, od prvog spominjanja pojma kod Byrona ili Polidorija (sam naslov referenca je na prvu vampirsku novelu “The Vampyre” Johna Polidorija), preko Stokerova klasika “Drakula” do savremenih trilera kao što su “Salems Lot” Stephena Kinga ili “The Hunger” Whitley Striber.
___________
She's a witch a siren and a vampyre ...She has come from the distance stars
To take your heart ... To break your heart...Come and fly now with the angels...
Rise again now like the phoenix...Your the love that lives forever ...
In the heart that never dies, never dies
Heart of Lilith!
Pogledaj profil korisnika http://zezalica.serbianforum.info/forum

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu