Vampire Heart
Pozdrav i Dobrodosao/la...
Ako ti se svidja forum , pridruzi nam se.
Registruj se i caskaj sa nama o vampirima i natprirodnom , citaj nasu
arhivu tekstova ... i budi aktivan.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

"Intervju s vampirom"

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 "Intervju s vampirom" taj Uto Maj 24, 2011 6:35 pm

Elijah

Elijah
Forumas
Forumas

Intervju s vampirom je prva novela Vampirskih hronika, napisana 1973., a objavljena 1976. godine. Ubrzo je dobila kultni status, pa je tako i danas najprodavanija knjiga Anne Rice.

Radnja :

U San Franciscu, vampir Louis priča svoju 200-godišnju životnu priču novinaru Danielu Molloyu. 1791. Louis je bio mladi plantažer i živeo je u New Orleansu. Dugo je krivio sebe za bratovu smrt dok ga jednog dana vampir Lestat, koji je želeo njegovu plantažu, nije pretvorio u vampira. Iako je Louis ispočetka molio da ga ubije, on i Lestat postali su besmrtni partneri. Proveli su neko vreme na plantaži, Lestat se hranio robovima, dok je Louis životinjama jer se nije mogao odupreti moralu i sudelovati u ubistvima. No, robovi su se počeli bojati s kakvim to čudovištima žive, pa su morali napustiti plantažu. Louis pada pod Lestatov uticaj i počinje se hraniti ljudima. Bežeći iz New Orleansa, Louis pronalazi devojčicu zaraženu kugom pokraj leša njene majke. Pošto je bila na rubu smrti, Lestat je pretvori u svoju vampirsku "kćer" i nazove je Claudia (njeno pravo ime se nikad nije spomenulo). Premda užasnut što je Lestat pretvorio dete u vampira, Louis se brzo zaljubljuje u nju i pruža joj roditeljsku podršku. Claudia počinje sama ubijati, ali isto tako mrzeti Lestata kad shvati da nikad neće odrasti. Premda je psihički zrela, inteligentna žena, njeno telo je ostalo na nivou petogodišnjeg deteta.

Nakon 65 godina zajedničkog života, Claudia smisli plan za uništavanje Lestata, te ga otruje, a kasnije i zapali. Nakon što shvate da su verovatno jedini vampiri u Americi, Claudia poželi da ona i Louis putuju po Evropi u potrazi za vampirima Starog sveta. Stigavši u Evropu, nalaze na više pripadnika svoje vrste. Prvo putuju po istočnoj Evropi, no tamo su vampiri samo animirana, neinteligentna hodajuća tela. Sebi slične nalaze u Parizu, tačnije Armanda i njegovu družinu u Théâtre des Vampiresu. Bojeći se da će je Louis ostaviti radi Armanda, Claudia nagovara Louisa da parišku lutkaricu Madeleine pretvori u vampira kako bi joj služila kao majka i zamena za Louisa. Ispočetka okleva, a zatim popusti njenim željama. Trojka tako živi kratko vreme, dok ih jedne noći ne otme družina iz Theatre des Vampiresa. Dolazi Lestat, koji je preživeo požar u New Orleansu, a njegov bes na Louisa i Claudiju rezultira zatvaranjem Louisa u lijes, a Madeleine i Claudije u prostoriju s otvorenim krovom. Louis je preživeo, no njih dve je spržilo izlazeće sunce. Armand spasi Louisa, no on vidi pepeo, te se razbesni i zapali Theatre i sve vampire unutra.

Louis i Armand putuju zajedno Evropom nekoliko godina, no Louis se nikako ne može oporaviti od Claudijine smrti, te se na kraju njih dvojica razdvajaju. Umoran od Starog sveta, Louis se vraća u New Orleans na početku 20. stoleća, živi usamljeno, hrani se svakim čovekom koji mu se pojavi na putu, ali nikad ne napravi novog vampira. Rekavši novinaru jedno od zadnjih Lestatovih prebivališta, Louis završava priču o 200 godina besmrtnosti i patnje kroz koju je prolazio. No, novinar, koji je video samo dobre stvari vezane za vampire, moli da i njega pretvori. Besan što novinar nije ništa naučio iz ove priče, Louis odbija, napada ga i nestaje bez traga. Oporavljajući se od napada, novinar odluči posetiti Lestata .

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu